YEMEK KÜLTÜRLERİ




Kore Mutfağı kendine özgü, zengin bir mutfaktır ve Kore halkı geleneksel yeme alışkanlıklarını korumuştur.Koreliler genellikle üç öğün yemek yerler. Kırsal kesimde halk sabah kahvaltısında pirinç, çorba ve kızartma yer. Bugünkü Kore’de şehir yaşamında kahvaltıda süt ve ekmek yenir. Korelilerin öğle yemekleri çok hafiftir. Bu öğünde genellikle pirinç makarnası veya kızarmış pirinç yerler. Akşam yemeğinde ise. çorba, pirinç, et ve balık kızartmaları yenir. Koreliler bir öğünde pek çok çeşit yemek yerler. Çorba ve pirincin yanında çeşitli yan ve ana yemek yer alır. Aynca bu yemeklere özel bir de masa düzeni vardır. Eskiden erkeklere yemek servisi yapılırken yemekler küçük masalara konuldu. Her erkeğin kendine özgü yemekleri vardı ve onlara bu özel yemekler tek tek hazırlanırdı. Şimdi de yine masaya yemekler Batı’da olduğu gibi sırayla tek tek getirilmeyip, hepsi birlikte masanın üzerine konur. Yemek yiyenin önünde, çorbası, yanında da kendi sevdiği diğer yiyecekler yer alır. Bu yiyecekler, acı turşu, balık, kırmızı sebze, yeşil sebze ve soya sosudur. Tabii yanında da temel yemekler bulunur. Temel yemek genelde dumanı tüten bir yahni ya da Prugoki gibi çok ince kesilmiş et kavurmalarıdır.Kore Mutfağı önceleri büyük ölçöde sebzeye dayanırdı. Şimdi ise et ve sebze hemen eşit ölçüde kulanılmaktadır.Kore yemeklerınde sarımsak, zencefil, soya sosu, kızarmış kımızı biber, susam ve susam yağı çok kullanılır. Kore yemekleri genellikle ızgara, haşlama, buğulama, kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilir. Ama en sık kullanılan yöntem tavada kızartma ve kavurmadır.Kore’nin güneyinde yemekler daha tuzlu, daha acı ve baharatlıdır. Pişirme yöntemleri de daha farklıdır. Korelilerin milli yemekleri “Kim chi” denilen baharatlı bir turşudur. Bu turşu karda ve donda insanı tok tutan ve ısıtan bir besin maddesidir. Bu baharatlı turşu hemen her yemeğin yanında olur. Sebze turşuları genelde tüm yıl boyunca Kore yemeklerinin yanındadır. En yaygın olanı Kim chi, beyaz lahana yapraklan ile yapılan bir turşudur. Beyaz lahana sonbahar sonunda toplanır ve kış için hazırlanır. Genelde cam veya seramik bir kaba lahana yapraklan üst üste sıralanarak yerleştirilir. Yaprakların arasına tuz, aroma verecek baharat ve bitki kökleri konur. Bunlar, kıyılmış sebzeler, kırmızı acı biber, sarmısak ve bazen de tuzlu karidestir. Daha sonra mayalanınca turşu taşmasın diye sebzelerin üzerine küçük bir naylon örtü örtülüp bir kapakla kapatılır Kapağın üzerine, sebzeleri bastırması ve suyun üste çıkmasını sağlamak için ağırlık yapacak bir taş konur ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Koreliler hazırladıkları turşulan kışın donmasın diye toprağa gömerler. Hazır olduğu zaman, aynı anda ekşi ve acı olan bu turşu hem mineral hem de “C” vitamini açısından çok zengindir ve kışın taze sebzenin yerini tutar. Kore tatlıları genellikle pirinçle yapılan hafif tatlılardır. Ayrıca siyah ve sarı susamdan yapılan kurabiyeleri de kendilerine özgüdür. Korelilerin en önemli sıcak içecekleri “Gingseng çayı”dır. Kaynamış suya gingseng tozu, bal, çam fıstığı ve kuru hurma katılarak hazırlanır. Kore Mutfağı komşuları olan Japonya ve Çin’den aldığı yemekleri, aslına uygun olarak hazırlamıştır. Bu nedenle kendi öz mutfağı herhangi bir değişikliğe uğramamış, geleneksel yapısını korumuştur.

Kimchi (Kore Turşusu)


          Kore mutfağının vazgeçilmez ve her öğünde “olmazsa olmaz” diyebileceğimiz bir yemektir Koreliler için Kimchi’siz bir öğün düşünülemez.Sabah kahvaltısında bile yenilir, genelde pilav ve ana yemek ile birlikte servis edilir.Bir çeşit sebze yemeğidir.Aslında turşu da diyebiliriz.Çok farklı çeşitler vardır. Balık kimchisinden, yengeç kimchisine kadar yüzlerce çeşit yapılmakta ve tüketilmektedir. Marula benzeyen Çin Lahanasından yapılır Acısız kimchi neredeyse yok denebilir. Sağlık açısından da faydalı olduğu söylenmektedir. İçinde birçok vitamin,kalsiyum, karbonhidrat, yağ ve mineraller bulunduran bu ürünüdeki laktik asit de sindirim sistemine faydalı bir gıda olarak kabul edilmektedir.

Malzemeler

– 5 baş Kore lahanası,
– 2 adet beyaz turp,
– bir demet su teresi,
– 2 demet yeşil soğan,
– 2 kase kırmızı toz biber,
– 4 yem. kaşığı tuz,
– 4 yem. kaşığı şeker,
– 5 diş sarmısak,
– 1 kök taze zencefil,
– 1 kase tuzlu karides suyu,
– ve istenirse taze istiridye.

Tarifi:

Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir. Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir, sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür. Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğanlar, sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır. Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur. Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir.


Bibimbap (비빔밥)



Bibimbap (비빔밥) “karışık pirinç” anlamına geliyor. Korenin pöpüler yemeklerinden bir tanesi, asıl tarifinde gosari (고사리) diye adlandırılan bitki ve Gochujang (고추장) sosu bu yemeğin baş  malzemelerinden, soya fasulyesi, ıspanak, kabak, havuç, kıyma(yada çok ince kıyılmış parça et) diğer malzemeleri (daha fazla çeşit ve farklı mevsim sebzeleri kullanılarak da yapılabilir). Güveç kaplarda hazırlanıp küçük ocak üzerine yerleştirilip sıcak şekilde sevis ediliyor. Bütün malzemeler konulup servise hazır hale gelince karıştırılarak yenir.

Malzemeler

-200 gr Kıyma

-2 diş sarımsak

-2 tatlı kaşığı soya sos

-1 tatlı kaşığı pul biber(pul biber yerine karabiber kullanılabilir)

-15-20 yaprak ıspanak

-1 kase mantar

-Yarım adet yeşil, sarı ve kırmızı biber

-1 adet küçük kabak

-1 adet orta boy havuç

-1 yumurta
-1 kase sade pirinç pilavı

-Gochujang (고추장) yada acı herhangi bir sos

-kızartmak için sıvı yağ

Tarifi:

Öncelikle “soya fasulyesi kullanacaksanız” ıspanak ve soya fasulyesini tuzlu kaynar suda ayrı olarak birer dakika haşlayın. Havuç, biberler ve kabağı jülyen şeklinde doğrayın. Mantarları dilimleyin. Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Eti marine etmek için: sarmısakları ezin, soya sos, pul biber, bal, bir tutam tuz ile karıştırın. Tavanızı yükek ısıda ısıtın ve bir çorba kaşığı sıvıyağ koyun. Önce kabak daha sonra havuç, biberler ve mantar “her defasında sıvıyağ takviyesi yaparak” birer dakika kavurup bir tabak içerisinde bekletin. Püf noktası yüksek ısıda sularını salmadan ve sürekli çevirerek yakmadan pişirmek. Sebzeler hafif diri görünümlü olmalı, lezzet ve görüntü açısından. Daha sonra bir çorba kaşığı sıvıyağ koyup kıymayı kavurun. En son olarak yumurta sarısı daha sonra da beyazı pişirilir, soğuyunca jülyen şeklinde kesilir. Geniş bir kase yada tabak ortasına bir kase sade pirinç pilavı yerleştirilir. Etrafina sebzeler, kıyma ve yumurtalar yerleştirilir. Tam ortasına gochujang sosu yada acı bir sos yerleştirilip bibimbap’ın servis işlemi tamamlanır.

Japchae ( Sebzeli ve Etli Makarna )

Japchae, çok sevilen bir Kore yemeğidir. Mili bayram ve özel günlerde çok yenilir. Çeşitli sebzeler ve pişirildiğinde şeffaf bir hal alan Kore eriştesi ile yapılır. Bu yemeğin tarihi ilk olarak 17. yüzyıl Joseon hanedanı zamanına dayanır, o dönemde sadece sebzelerle yapılır. Daha sonra 20. yüzyıl’da, tatlı patates unu ile yapılan “dangmyeon” erişte konulmaya başlanır. Tek başına yenilebilen bir yemek olduğu gibi pirinç pilavı ile birlikte de yenilebilir.


Malzemeler

-100 gramlık bir paket Dangmyeon  yada Çin soya erişte’si
-1 adet sığır filetosu
-1 adet havuç
-2-3 adet mantar
-1 adet yeşil soğan
-Yarım adet Kırmızı ve yeşil biber
-1 adet kuru soğan
-1 tatlı kaşığı soya sos
-Sıvı yağ
-Susam
Eti marine etmek için:
-1 tatlı k. soya sos
-1 tatlı kaşığı bal
-1 diş sarmısak
-1 tatlı kaşığı susam yağı yada sıvı yağ
-tuz, karabiber

Tarifi:

Sığır etini jülyen şeklinde kesin(uzunlamasına) ve bir kase içerisine alın, üzerine soya sos, sarmısak, bal, susam yağ, tuz ve karabiber serpin, karıştırın. Havuçları rendeleyin, mantar ve kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın, kırmızı yeşil biber ve y. soğanı jülyen şeklinde doğrayın. Yanmaz bir tava içerisine biraz sıvıyağ koyarak yüksek ısıda önce kuru soğanı birkaç dakika soteleyin daha sonra havuç, kırmızı yeşil biber, mantar, y. soğan olmak üzere (her defasında sıvı yağ koyun) sebzeleri tek tek soteleyin ve geniş bir kase içerisine alın. En son marine ettiğiniz etinizi soteleyin ve sebzelere ekleyin. Eriştelerinizi paket üzerindeki pişirme süresine göre pişirip süzdürün ve et sebze karışımına ekleyin. 1 tatlı kaşığı soya sosu, biraz sıvı yağ ve tuz ekleyerek hepsini karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine susam serpin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s